Atla
Koronavirüs Hakkında Çocuğumuzla Nasıl Konuşabiliriz? - Muzipo Kids Kurumsal

Koronavirüs Hakkında Çocuğumuzla Nasıl Konuşabiliriz?

Korona Virüsü (COVID-19) ile ilgili önlemler aldığımız şu günlerde endişeli bir süreç yaşamaktayız. Ancak endişelerimizi kontrol edemediğimizde, durumun çocuklarımız üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Bu nedenle sizlerle çocukları nasıl bilgilendireceğimiz ve etkinliklere ara verilen bu süreçte onlarla nasıl etkili vakit geçirebileceğimizle ilgili önerileri paylaşmak isteriz.

  • Çocuğunuza koronavirüsü yaşına uygun bir dille anlatın. Anne baba olarak göreviniz çocuklarınızı bilgilendirmek ve dışarıdan ya da televizyondan öğrenmelerindense sizden sağlıklı ve yaşlarına uygun şekilde bilgi almalarını sağlamaktır.
  • Bu virüsten korunmak için iyi beslenmenin, egzersiz yapmanın ve elleri yıkamanın öneminden bahsetmelisiniz. Sağlıklı beslenmenin önemi hakkında sohbet edebilir, el yıkarken şarkı söyleyerek ya da 30’a kadar sayarak hijyen gerekliliklerini daha keyifli hale getirebilirsiniz.
  • Korkularını ve kaygılarını ifade etmelerine izin vermek oldukça önemlidir.
  • ‘’Korkacak/kaygılanacak bir şey yok!’’ yerine ‘’Biraz korkuyor/kaygılanıyor olabilirsin, fakat önlemek için elimizden geleni yapıyoruz.’’ gibi duygusunu anladığımızı ifade eden cümleler kurmak daha etkili olacaktır.
  • Bilmediğiniz sorularla karşılaştığınızda dürüstçe cevabı bilmediğinizi fakat onun için mutlaka araştıracağınızı söyleyebilirsiniz.
  • Ev içindeki rutini bozmamak çocukların kendilerini güvende hissetmeleri açısından önem taşıyacaktır. Her zamanki uyku saatinde uyumak, yemek yeme/sofra düzenini korumak, ödevleri düzenli şekilde yapmak gibi günlük hayatın işleyişini ev içerisinde sürdürmek yaşantımızı normalleştirmek açısından alabileceğimiz basit tedbirler arasındadır.
  • Egzersiz yapmak (esneme hareketleri, müzikle dans etmek vb.) gibi etkinliklere yer vermek çocukların enerjilerini atmaları açısından keyifli etkinlikler olacaktır.
  • Ekran ile geçirilen süreye dikkat etmek oldukça önemlidir. Ev içindeki sürenin artması çocukların televizyon, tablet ve telefonla geçirdiği zamanın artmasına neden olabilir. Bu konuda sınırı korumak önemli olacaktır. Yaşlara göre ideal ekran süreleri; 3-6 yaş için 30 dk; ilköğretim grubu için 45 dk; ortaöğretim 1 saat ve lisedeki gençler için 2 saattir.
  • Yine evde geçirilen sürenin artması çocukların sosyal medyada geçirdiği zamanı arttırabilir. Bu açıdan kontrollü olmak ve çocuğumuzun sosyal medyada nasıl zaman geçirdiğine dikkat etmek son derece önemlidir.
  • Koronavirüs sebebiyle evde geçirdiğimiz süre arttı. Büyükler için evdeki zaman, erteledikleri işleri yapmaları için bir fırsat gibi görünse de çocuklar için etkinlik bulmak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle sizlere ev içi etkinlikleri önermek isteriz:
    1. Müzik açıp özgürce dans edin.
    2. Farklı yüz ifadelerine ait duyguları ve buna örnek olayları konuşun.
    3. Koltuk minderleri ile atlamalı, zıplamalı, yuvarlanmalı parkurlar hazırlayıp enerjilerini boşaltın.
    4. Okuduğunuz hikayeyi canlandırın.
    5. Hikayeyi yarıda kesip sonunu hayal etmesini isteyin.
    6. Eski çarşaflardan bir çadır yapıp içinde vakit geçirin.
    7. Hayvan yürüyüşleri taklit edin.
    8. Karanlıkta bir fenerle gölge oyunları oynayın.
    9. Evdeki atık malzemelerle geri dönüşüm oyuncaklar yapsın.
    10. Çocukken ne oynamayı sevdiğinizi hatırlayın ve çocuklarınıza çocukluk oyunlarınızı öğretin.
    11. Birlikte yemek pişirin.

Bu önerilerin çocuğunuzun kaliteli vakit geçirmesi, bu süreyi sizinle daha güçlü bir ilişki kurmasına destek olması için yapıldığını belirtmek isteriz. Bu önerilerin dışında kalan ama karşılıklı, birlikte katkı sunarak yapacağınız tüm etkinliklerin, bu dönemi birlikte güçlenerek tamamlamanıza katkı sağlayabileceğini unutmayın.

Kaynak: Türk Psikologlar Derneği

 

HAYDİ MUTFAĞA

Krep ve Sebzelerden Komik Surat

Bu etkinlik bir yetişkinle birlikte yapılmalıdır.

Malzemeler:

-1 su bardağı tam buğday unu

-1 su bardağı süt

-1 yumurta

-1 tatlı kaşığı süzme yoğurt

-1 siyah zeytin

-1 küçük pancar

-1 tatlı kırmızı biber

-1 küçük havuç

-1 kıvırcık marul yaprağı

-Bir parça brokoli

Önceki makale Muzipo Kids Psikologları - Koronavirüs ile İlgili Sorularınızı Yanıtlıyor
Sonraki makale Koronavirüs Nedeni ile Ara Verilen Okul Döneminde Ebeveynler İçin Ev Okulu Kiti